Parkettás

Gyakran feltett kérdésekHatással van-e a páratartalom a parkettára?


Igen. Az összeszáradt, hézagos vagy a megdagadt, púposodó parkettáért gyakran a tartósan lecsökkent vagy megnövekedett páratartalom a felelős. Az ideális relatív páratartalom a lakásban 45-55%, és télen - nyáron minimum 15°C. Ha a páratartalom hosszabb időre 35-40% alá esik, a parketta elkezd összeszáradni, ami rések, hézagok kialakulásához vezet. Ha a páratartalom tartósan 55% fölé emelkedik, a parketta felveszi a levegőből a többlet nedvességet, és megdagad.
A parkettagyártók mesterségesen kiszárítják a parkettát 8-9 %-os páratartalmúra, ami összhangban van egy átlagos (lakott) lakás relatív páratartalmával. A szükségesnél alacsonyabb páratartalom általában a nem lakott lakásokban fordul elő.
A megdagadt parkettának több oka is lehet pl.: nem megfelelően szigetelt beton, nedves aljzatra lerakott parketta, vizesedő falak, túlságosan bő vizes felmosás...Milyen parkettát érdemes vásárolni?


Hagyományos parketta / csaphornyos parketta:
teljes keresztmetszetében 22 mm vastag, tömör fából készült, régóta kedvelt burkolóanyag. Az egyes parketta elemek csapok és hornyok segítségével illeszthetők egymáshoz. Szépsége és tartóssága miatt a csaphornyos parketta az egyik legkeresettebb típus, amelynek nagy előnye, hogy lehetővé teszi a különböző fafajok kombinálását, illetve tetszőleges minta kialakítását. A parketta lerakás történhet hagyományos módon (vakpadlóra szegezve) vagy ragasztással (betonaljzatra).
A hagyományos parketta vastagságának és felületi megmunkálásának köszönhetően rendkívül kopásálló, többször felújítható. Alkalmas lakóhelyiségek, irodák, bemutatótermek és sportcsarnokok aljzatának burkolására.
Bambusz parketta:
Az igen esztétikus, időtálló és szintén természetes alapanyagú bambusz parketta keményebb, mint a legtöbb keményfa. Mivel vetemedésre nem hajlamos, padlófűtéshez is remekül használható, és közvetlenül a betonaljzatra fektethető (akár csiszolás, lakkozás nélkül).
A bambusz parketta alkalmazásakor szabad teret kap a fantázia; nem kell ragaszkodni a hagyományos fektetéshez, a színeket variálva egyedi, fantasztikus padlóburkolatok alakíthatók ki. A bambusz burkolat egy nedves rongy vagy porszívó segítségével egyszerűen tisztítható.
Lamella parketta:
Ez a típus kreatívan ötvözi a mozaik és a csaphornyos parketta előnyeit. Mérete azonos a csaphornyos parkettáéval, így lerakás után azonos látványt ad. 10 mm-es vastagságának köszönhetően viszont padlófűtött helyiségek burkolásánál is alkalmazható.
Svédpadló:
Ez a parketta 20 mm-es vastagságban, többféle szélességben és hosszúságban készülhet, normál vagy fózolt (letört) éllel. A mind nagyobb népszerűségnek örvendő svédpadló parketta rendkívül időtálló, megjelenése pedig méltóságot, nagyvonalúságot sugall. Ideális választás klasszikus és modern stílusú lakásba is. Lerakása a hagyományos parkettával egyező módon, vakpadlóhoz szegezve vagy az aljzathoz ragasztva történik. Többféle fafajtából készül, ami változatos színvilágot nyújt a burkolt helyiségeknek.
Laminált parketta:
Többféle vastagságban gyártott MDF vagy HDF alapú parketta. 7 mm-nél vékonyabbat NEM célszerű használni (gyenge a tartása), ragasztott helyett a "KLIKKES" változatot javasolt, mivel ezt csak össze kell pattintani. Ha a parkettában van egy kis görbeség, a klikkes "ráhúzza" magát a másikra, a ragasztott változatnál azonban tömíteni kell. A laminált parketta nagy előnye, hogy szétszedhető, így könnyen javítható szükség esetén.


Mennyi idő múlva lehet parkettáztatni a friss betonra?


90 nap után, bár ettől el lehet térni: nyáron, száraz és meleg időben lehet hamarabb is, de nem éri meg siettetni a dolgot. A beton a legjobb esetben is max. 1 cm-t tud száradni lefelé hetente. A megtévesztő felületi szárazság alatt a friss beton mélyebb rétegei még nedvesek maradnak, márpedig parkettát fektetni csak teljesen száraz aljzatra szabad. A nedvességtartalom műszeresen is mérhető, ezt mindenképp célszerű több ponton is elvégezni lerakás előtt.Mindenképp szükséges aljzatkiegyenlítés?


Nem feltétlenül, de ezt általában a helyszínen lehet megállapítani. Ha az aljzat egyenetlensége 2 m2-en meghaladja a 2 mm-t, akkor mindenképp szükséges az aljzatkiegyenlítő használata.Mikor szükséges átrakni a parkettát?


Szegezett parkettánál akkor, ha a burkolat recseg, mozog, a hézagok nagyok, illetve ha megsüllyedt a feltöltés és a párnafák is mozognak, netán korhadtak.
Ragasztott parketta esetén - ha mozaikparketta ragasztót alkalmaztak -, az idővel elszakad a betontól, a parkettáról azonban lehetetlen lekaparni. A legjobb a rugalmas ragasztó, ami hosszú ideig stabilan rögzít.Milyen lakkot vagy olajat érdemes választani?


Vannak ún. selyemfényű és magasfényű lakkok. A selyemfényű többet enged látni a fa szépségéből, míg a magas fényű lakk enyhén tükrös felületet biztosít. Az esztétikai szempontokon túl, a várható terhelés mértékét, a kopásállóságot is célszerű figyelembe venni.

A különböző olajok alkalmazásával nem kell hosszas száradási idővel számolni, mint a lakkoknál. Így ha később a felület megsérülne, egyszerűbb a javítás is. Az olaj másképp védi a parkettát, mint a lakk: nem filmréteget képez a felületen, hanem mélyen a fába ivódik, elzsírosítja, telíti a felületet, miközben a fa mégis szabadon lélegzik. A rendszeres tisztítás mellett félévente/évente a teljes felületet újra kell kezelni karbantartóolajjal.Javaslat:


Árajánlat kérésekor ne csak a m2 ár legyen a meghatározó - figyelembe kell venni a felhasznált anyagok típusát, élettartamát, egyéb tulajdonságait is.


parketta
parketta
parketta
parketta
Általunk használt termékek
parketta

| Minden jog fenntartva BARA-SZOLG Kft. | készítette: KARC Média Studió |