Parkettás

Hasznos tudnivalók!Parketta tárolás


Mivel a parketta alapanyaga a természetes fa, csak száraz helyen lehet tárolni. Annak érdekében, hogy elkerüljük a méretváltozást, a parkettát burkolandó helyiség klímájával (hőmérséklet, páratartalom) egyező klímájú helyiségben célszerű tárolni.

Követelmények az aljzattal szemben


Parketta lerakás előtt elő kell készíteni az aljzatot: száraznak, szilárdnak, síknak és simának kell lennie. El kell távolítani a szennyeződéseket és korábbi burkolás anyagmaradványait (festék, ragasztó, olaj, lakk, viasz).
Amennyiben az aljzat egyenetlensége meghaladja a 2 mm-t 2 m2-en belül, aljzatkiegyenlítő alkalmazása szükséges. FONTOS: kifejezetten parketta alá ajánlott aljzatkiegyenlítőt kell használni! (Pl: HENKEL, BONA, TOMSIT.) A parketta lerakása csak 2% alatti nedvességtartalmú aljzatra történhet. Az aljzat nedvességtartalmát célszerű szakemberrel ellenőriztetni.

Parketta padlófűtéshez


Padlófűtés esetén a mozaik, kétrétegű és a laminált parketta a megfelelő választás; ezek hőáteresztő képessége vékony (8-10 mm-es) szerkezetük révén megfelelő.
Az aljzatnak a parketta lerakása előtt ebben az esetben is teljesen száraznak kell lennie. A kiszárítást fokozatosan kell végezni, úgy, hogy ne maradjon feszültség az aljzatban. Ennek érdekében célszerű a száradási folyamat befejezésekor fokozatos (napi +5°C-kal emelve) felfűtést alkalmazni, a későbbi alkalmazni kívánt hőmérsékletig, egy hétig azon tartani, majd hasonló módú visszacsökkentéssel levenni a fűtést. A parkettát kb. 20°C aljzatra fektessük.

Parketta csiszolás, lazúrozás


A mai kor igényei szép és tartós munkát követelnek meg, egy iparosnak tehát ennek megfelelően kell gondolkodnia. Mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy munkája első osztályú legyen.
Gyakori probléma, hogy a cserepes növények helyén és cserépkályha helyein fekete foltos a parketta felülete. Ezeket a foltokat általában nem lehet teljesen eltüntetni még csiszolással sem, csak a parketta cseréjével.
A parketta felülete színezhető, ezt nevezzük lazúrozásnak vagy pácolásnak. Itt minden gyártónak saját színskálája van. Ez az eljárás jóval idő- és munkaigényesebb.

parketta
parketta
parketta
parketta
Általunk használt termékek
parketta

| Minden jog fenntartva BARA-SZOLG Kft. | készítette: KARC Média Studió |